Οι προλεταριοι δεν εχουν πατριδα
οσο η πατριδα ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ προλεταριους

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Εξοικονομήστε ενέργεια. Τώρα!


Εξοικονομήστε ενέργεια. Τώρα!


Γιάννης Καρακατσάνης

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόση άχρηστη ενέργεια καταναλώνουμε καθημερινά; Άχρηστη ενέργεια, η οποία μεταφράζεται σε πολλά ευρώ που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Άχρηστη ενέργεια που, εκτός από τις τσέπες μας, επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα, κάτι που πολλοί αγνοούν παντελώς.

Από σήμερα λοιπόν κιόλας πρέπει όλοι να εφαρμόζουμε κάποια απλά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με σκοπό να περιορίσουμε την ενεργειακή σπατάλη.

Προσοχή στις συσκευές που αγοράζουμε
Όλοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων τους. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε σε κάποιο κατάστημα για να αγοράσετε ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο ή πλυντήριο, ρωτήστε τον πωλητή ή δείτε και μόνοι σας την απόδοση που αναγράφεται στη συσκευασία. Προτιμήστε συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης που φέρουν ενδείξεις Α++, Α+, Α.

Κλείνουμε το διακόπτη
Σε όλα τα σπίτια έχουμε τηλεοράσεις ή στερεοφωνικά συστήματα, που χρησιμοποιούμε πολλές ώρες κάθε μέρα. Όταν όμως δε βλέπουμε τηλεόραση πόσοι από εμάς κλείνουν τη συσκευή από τον διακόπτη; Ελάχιστοι. Την επόμενη φορά που θα κλείσουμε την τηλεόραση για να κοιμηθούμε ή να κάνουμε κάποια δουλειά, ας θυμηθούμε να την κλείσουμε από τον διακόπτη ή να βγάλουμε την πρίζα. Οι συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και σε κατάσταση αναμονής.

Αλλάζουμε λάμπες
Σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τους κοινούς λαμπτήρες που χρησιμοποιούσατε μέχρι σήμερα με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Για να σας πείσουμε να το κάνετε σας λέμε ότι οι κοινές λάμπες χρησιμοποιούν μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν για φωτισμό, ενώ το 90% γίνεται θερμότητα και χάνεται.

Ηλιακό θερμοσίφωνα βάλαμε;
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι όλοι κάνουμε δύο ή και τρία μπάνια την ημέρα, γυρνώντας «σκασμένοι» από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έξω. Δεν είναι άσχημη ιδέα λοιπόν να μη χρειάζεται να ανάβετε το θερμοσίφωνα κάθε φορά, αλλά να έχετε ζεστό νερό όλη την ημέρα χάρη σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος θα μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 25%!

Προτιμάμε laptop αντί desktop υπολογιστή
Και επειδή ο υπολογιστής είναι πλέον απαραίτητος σε πολλά σπίτια, για δουλειά, διασκέδαση αλλά και καθημερινές επισκέψεις στη zougla.gr, ενεργειακά είναι προτιμότερος ένας φορητός υπολογιστής, από έναν desktop, αφού ένα laptop καταναλώνει έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς υπολογιστές. Ακόμη όμως κι αν έχετε σταθερό υπολογιστή, φροντίστε τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε επίπεδη TFT οθόνη, ενώ μην ξεχνάτε να κλείνετε τον Η/Υ σας και τα περιφερειακά του συστήματα από τον διακόπτη.



Γιάννης Καρακατσάνης
http://www.zougla.gr/news.php?id=1784

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ

Καποτε η γωνια αυτη της γης,που παταμε και λεγεται Ελλαδα ειτανε δοξασμενη κι ευτυχισμενη κι ειχε ενα πολιτισμο που επι 2 1/2 χιλιαδες χρονια συνεχιζει να παραμενει και να θαυμαζεται απ' ολο τον κοσμο.
Κανενας σοφος η' ασοφος δεν μπορει μεχρι σημερα να γραψει
ουτε μια λεξη,αν δεν αναφερθει στα εργα,που αφησαν οι δημιουργοι αυτου του πολιτισμου,που λεγεται αρχαιος
ελληνικος πολιτισμος.
Καποτε,λοιπον,η χωρα μας ειτανε δοξασμενη,μα αργοτερα
την υποδουλωσαν κι εχασε την παλια της αυτη δοξα.
Μα υστερα απο καμποσα χρονια η χωρα μας σηκωθηκε
στο ποδι κι υστερα απο σκληρους αγωνες εναντια στη σκλαβια,παλι λευτερωθηκε.
Στην εποχη της σκλαβιας περασε σκληρα,μαυρα χρονια
και πολλοι ''εξυπνοι'',αναμεσα στους οποιους και καποιος Φαλμεραγιερ,ισχυριστηκαν πως η Ελληνικη φυλη εσβησε και οτι αυτη διασταυρωθηκε με αλλες φυλες,που δεν εχουν τιποτα κοινο με την αρχαια ελληνικη φυλη.Μα οτι και να πουνε δεν εχει καμια αξια.Την ελληνικοτητα μας την αποδειξαμε.Γεγονος ειναι οτο η χωρα μας ξεσηκωθηκε και ξαναγινηκε παλι λευτερη. Αυτο κανεις δεν τοθελε.Ουτε οι ξενοι βασιλιαδες,ουτε οι ντοπιοι κοτζαμπασηδες.Οι ξενοι
δεν το θελανε,γιατι φοβισμενοι απο τη Γαλλικη επανασταση,χτυπουσαν ολες τις εξεγερσεις και δημιουργησαν γι αυτο μεταξυ τους την Ιερη Συμμαχια.
Οι ντοπιοι κοτζαμπασηδες γιατι ταχανε καλα με τους Τουρκους και ξεζουμιζανε τον λαο.

Απο το λογο του Αρη στη Λαμια